joi, 12 martie 2015

Deszapezire sau dezapezire

Copii, să ne-nţelegepână la viitoarea ediţie a DOOM-ului, noi zicem şi scriem a deszăpezi, deszăpezire. Zicem, da, că eu de când mă ştiu zic deszăpezire, .

Definiții, sinonime, conjugări, declinări, paradigme pentru deszăpezire din dicționarele: DEX '0 DEX '9 DLRLC, DOOM Ortografic, . Prefixul des- are o variantă terminată în z (dez-) în derivatele de la cuvintele care încep cu consoane sonore, precum b, g, v, m, n, l ori r, . Forma corectă este deszăpezire, dezăpezire neexistând în niciun dicţionar.

Deszăpezire = acţiunea de a deszăpezi (a curăţa de zăpadă (redând circulaţiei) un . Probabil că e inutilă discuția în condițiile în care la noi e complicat cu zăpada, dar să se consemneze că dezăpezire nu există în niciun . Varianta corecta - deszapezire: a curata zapada de pe un drum, loc etc. In acest mo s-au putut construi, in jurul cuvantului “zapada”, termeni noi ca “inzapezire” sau “deszapezire”. Iar deszapezire contine prefixul . Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a atribuit prin licitație deschisă contracte de deszăpezire în valoare . Iar dacă vreți să deszăpeziți, vă puteți cumpăra o lopată sau o freză pentru zăpadă. Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) atrage atenţia asupra ineficienţei majore în activitatea de deszăpezire, cauzată de .

La ora transmiterii acestui comunicat 3de operatori de deszăpezire acționează pe domeniul public al Sectorului 1. Utilajele Romprest, prestatorul serviciului de deszăpezire din această zonă administrativă, împrăștie deja material antiderapant pentru . Firme de casă apropiate PSD au câștigat zilele trecute contracte cifrate la câteva milioane de euro pentru deszăpezirea unor sectoare de . CNAIR AU UMFLAT CONTURILE FIRMELOR DE DESZĂPEZIRE. Decizia SCANDALOASĂ a şefilor de la drumuri care au DUBLAT . CU UTILAJE – Iarna ne arată incompetența administrației băimărene. Vezi cine e de vină și ce ne așteaptă.


Karma mea s-a schimbat complet pe după-masă, când m-am plimbat vreo oră cu una dintre mașinile de deszăpezire. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a finalizat licitaţiile pentru din cele contracte de deszăpezire . O persoană a murit şi alte două au fost rănite după ce un autoturism a lovit din spate un utilaj de deszăpezire pe autostrada Bucureşti .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Postări populare