joi, 12 septembrie 2019

Cheltuiesc sau cheltui

Verbele din titlul articolului aparţin conjugării a IV-a, adică se termină la infinitiv (forma de dicţionar) în –i – a cheltui, a contribui, a bănui, . Nu știu cum știați că e corect, dar odată cu DOOMs-a schimbat norma și a devenit la fel de corect să spuneți și eu cheltui, și eu . Sau despre prezentul verbelor în -i, pe scurt.

A chinui, a sfătui, a veni, a contribui şi altele asemenea. Verbe de conjugarea a IV-a, adică. Definiții, sinonime, antonime, conjugări, declinări, paradigme pentru cheltui din dicționarele: DEX '0 DEX '9 DLRLC, DLRM, DOOM 2 . Romanian verb cheltui conjugated in all tenses.

Culmea este că doamna profesoară îmi dă dreptate, însă nuanţează puţin: ambele forme sunt corecte, da, dar prima este cea recomandată de . La verbe ca a cheltui sau a învîrti, trebuia, dacă voiaţi să vă exprimaţi corect, academic, să spuneţi: eu cheltuiesc, eu învîrtesc, deşi, în mod certissim, între . A da o sumă de bani pentru a cumpăra sau a plăti ceva, pentru a ajuta pe cineva etc. Moduri nepredicative pentru verbul a cheltui. Infinitiv, Infinitiv lung, Gerunziu, Participiu, Supin. Conjugare pentru verbul a cheltui la toate modurile și timpurile. Orășenii cheltuiesc, în medie, peste 1lei pentru cadourile de și Martie, dintre aceștia alocând bugete între 1și 2de lei.


Românii intenţionează să cheltuiască o treime din venitul lunar mediu pentru cadourile de Crăciun, respectiv 1euro, ponderea fiind cea mai . Specialiştii încearcă să descopere motivele pentru care cheltuim bani în exces,.

Astfel, se explică de ce aceşti oameni cheltuie mai mult decât . Te-ai gandit ca ar fi timpul sa incepi sa economisesti si nu stii cum sa faci sa cheltui mai putini bani? Poate fi o adevarata provocare incercarea de a nu cheltui . Cei care au petrecut zilele acestea in cluburile de pe litoral au avut ocazia sa vada nu doar fete frumoase, ci si putina actiune, pentru ca . In comparatie cu provinciile austriace situate la Vest (Tirol sau Salzburg), pentru dezvoltarea statiunilor de schi din Stiria se cheltuie mai putin, insa acesta nu . Un român cheltuie lunar dolari pentru achiziţia de haine şi pantofi, cu mai puţin decât un ceh sau un polonez şi de cinci ori mai puţin . Romanii cheltuie de Sarbatori un sfert din veniturile lunare ale familiei, in medie 3de euro, iar cele mai populare cumparaturi sunt jucariile si dulciurile. Shopping-ul este o parte importanta din viata fiecarei persoane, insa sunt oameni care adora sa cheltuie banii pe diverse lucruri, iar altii sunt . Unei grupe i s-a spus să cheltuie banii pentru ei înșiși, iar celeilalte grupe să cheltuie banii achiziționând ceva pentru o altă persoană.


Românii au de gând să cheltuie o treime din ce câştigă pe cadouri de Crăciun. E cea mai mare pondere în rândul a ţări incluse într-un . Salariul minim brut pe ţară creşte de azi cu 2de lei, de la 1.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Postări populare